Fungerar handsprit mot nuvarande pandemi?

Det är svårt att veta vilka virus som cirkulerar i samhället. Höljet som utgör Coronaviruset har aldrig setts förut. Virustyper av den sorten är lättare att utrota. Men ska du använda dig av handsprit för att inaktivera viruset eller bör du se på någon annan form av desinfektion?

Handsprit

När en pandemi sveper fram över världen är det viktigt att förstå vad det rör sig om för virus eller bakterie. Men oavsett vilket är det givetvis en fördel om du håller god handhygien. Med rätt typ av desinfektion kan du skydda dig på rätt sätt och förhoppningsvis undvika att bli sjuk.

Handsprit eller tvål – vad ska man välja?

De festa tror fortfarande att handsprit är det bästa alternativet. Svaret på den frågan kan vara enkelt. Om vi ser på tvål så är det så att tvålen angriper virusets hölje. Oftast räcker det med att använda vanlig tvål och vatten.

Om du tvättar händerna ofta så kan du glömma handsprit. Coronavirus har en viss typ av proteinstruktur som kan brytas ned av handspriten. Men det här är inte hundra procent säkert och därmed inte ditt första val.

Både handsprit och handtvål har liknande effekter. Det finns andra desinfektionsprodukter att använda sig av.

Det krävs alkoholfri handdesinfektion för att det ska fungera bra

Det som många missar är att handsprit inte alltid fungerar som tänkt. Du måste gnugga för att få bäst effekt. Om du inte gör det blir inte handspriten antibakteriell.

Du kan prova specialtvålar också. Så gör du för att välja rätt desinfektion för rätt virusskydd

Det är inte säkert att desinfektion med handsprit fungerar om du är förkyld. Alla medel har olika verkan. Utan ett bra virusskydd har vi inte mycket att sätta emot.

Desinfektion bör du använda dig av regelbundet

Du måste använda dig av desinfektion hela tiden. Har du bra rutiner för handhygien så är det ingen fara. Det ger dig ett bra virusskydd.

handsprit

Det är inte ovanligt att man struntar i att tvätta händerna efter ett toalettbesök. Det är vanligt att resonera att det inte behövs om man ändå inte rör vid sig själv. Glöm inte bort att du ändå rör vid ytor inne på toaletten.

Du måste göra vad du kan för att få ett bra virusskydd

När vi drabbades av coronaviruset i Sverige var det många som trodde att det rörde sig om något som kan liknas vid influensa. Om man tittar på Italien så ser man ju hur allvarligt det var.

Coronaviruset kräver dock att vi är extra noga med våra rutiner. Om du har en antibakteriell spray hemma så kan du använda den på alla ytor där du tycker att det behövs. Då får du ett komplett virusskydd.

Använd bakteriedödande produkter

Är du en av dem som har gått på myten om handsprit. antibakteriell spray Det är inte sant. Det är inte alltid säkert att använda handsprit mot virus. Kanske överskattar du då hur bra virusskydd som du egentligen har.

Det handlar inte bara om att bli fri från virus. Det är viktigt att välja rätt skydd. Desinfektionssprit som bränner hål i huden är inte att rekommendera. Det gäller särskilt om du ska gnugga in det flera gånger dagligen.

Tänk på att välja vattenbaserad antibakteriell handdesinfektion. Produkter som Smittstopp och Forte handdesinfektion finns på nätet även om de är slut i andra butiker. Använd det på händerna.

Kolloidalt silver är ätbart när det har torkat helt. Istället för att sätta dessa i tre dagars karantän under pågående pandemi kan du spraya och få bort det som skulle kunna vara livsfarligt.

Du kan alltid använda bakteriedödande spray som desinfektion. Den kan komma fram i många olika sammanhang när du behöver vara lite extra noggrann med hygienen.
Vi vet ju av vana att man måste gnida in med tvål och då blir den mycket effektivare att använda. Du kan välja sprayer också.

När ska du vara extra noggrann?

Vänta inte tills du upplever influensa symtom med noggrann handdesinfektion. Om du redan har vanan inne för att tvätta händerna så är det ingen fara.

Dessutom kan du se till att ha ett extra alkoholfritt handdesinfektionsmedel hemma som är mycket bättre än handsprit mot virus. Om du bara vet hur sortimentet ser ut så kan du vara väl skyddad vid en pandemi.

Du kan desinficera händerna på ett skonsamt och effektivt sätt

Om du använder alkohol på händerna så slits de mycket. Det gör att huden blir väldigt torr och kan spricka. Det är inte bara obehagligt för att det då gör ont att applicera alkohol.

Coronavirus och andra virus tar sig lätt in via sår. Som du förstår så är inte handsprit det bästa valet vid en pandemi. Smittstopp, Forte och Pandemstop har blivit en riktig storsäljare just nu. Dessa medel återfuktar huden så att den inte torkar ut.