Det går att söta med sötningsmedel på ett nyttigare vis än genom socker

Jättemånga kan inte ens tänka sej något liv utan att kunna söta.

Vill man undvika viktökning finns det många alternativ idag. Genom att använda sig av medel som sackarin så kan man fortfarande få den söta smaken men med gott samvete.

Tro aldrig att sackarin är det enda eller ens det effektivaste alternativen för sötning du kan välja mellan.

Redan på 1800-talet började sackarin att användas som sötningsmedel för kaffe och te istället för socker. Sackarin går genom hela matsmätningsapparaten utan att tas upp så insulinnivån i kroppen förblir oförändrad.

Detta är orsaken till att sackarin är så popis hos diabetiker. 500 gånger mer sötningseffekt jämfört med vanligt socker är inte dåligt men tyvärr följer det med en bismak av metall.

Ett annat bra alternativ är Sukralos som sötningsmedel som smakar gott och har bara ett fåtal kalorier.

Sukralos kan hettas upp och används därför mycket till bakning då det också ger 500 ggr sötning. Sukralos rena sockersmak kommer sig av att det är framställt av socker. Ett medel som är lite svagare i sötningsgrad är cyklamat.Ett sötningsmedel av olika salter och det har cirka 40 gånger mer sötningseffekt jämfört med socker.

Aspartam är ett annat mycket välkänt sötningsmedel uppbyggt av två aminosyror; Fenylalanin och Asparaginsyra. Aspartamet i sig kommer vid användning brytas ned till Fenylanin och det marknadsförs som ett medel för dem som vill banta.

Ett problem med Aspartam är att den smakar kemiskt.

Det finns dessutom 100 % naturliga medel och de har blivit otroligt omtyckta

Man har varnat för överdrivet användande av speciellt de articifiella sötningsmedlen Aspartam och sackarin de senaste åren om de kan vara skadliga för hälsan.

När Stevia också kallad sötflockel, släpptes på öppna marknaden var det många som blev glada.
Stevia finns som sötströ och är mycket nyttigare att använda än vanligt strösocker. Sötning med Stevia sötströ ger 18 gånger starkare sötning än strösocker.

Problemet med Stevia är att det har en lätt oangenäm bismak av lakrits. I andra steviasötmedel blandar tillverkarna ofta i annat för att dölja bismaken men man kan knappast säga ett det fungerar så bra.

Ett alternativ till sötningsmedel är det naturliga Erytritol som finns i päron och äpplen. Du ser ingen skillnad på detta från vanligt socker. I smak det näst bästa sötmedlet efter Sukralos.

En del av sötningsmedlen som Sukralos och Erytritol kan vara svåra att hitta i butiker, men på e-butikerna prisad.se och allt-frakfritt.se finns de alltid.

Det kan vara skönt att veta vad gäller de articifiella sötningsmedel att man ska stoppa i sig kopiösa mängder för att det ska vara farligt.

Om du inte accepterar Stevias bismak så finns alltid alternativen av kända preparat som sackarin och Sukralos. Det är din egen smakupplevelse som bör avgöra vilken som ska bli din favorit.