Känner du igen Pommac-smaken?

Att testa läsk är kul. Du kan bjuda in till fest och prova det då. Om du har en läskmaskin är det enkelt att göra egen Pommac. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

sodastreamer

Att du inte känner skillnaden beror inte så mycket på själva läsken som på det faktum att du kanske inte är så insatt i hur det ska smaka. Man kan alltid undra hur stor roll det här spelar. Så länge det funkar att dricka så är det väl inget att bry sig om?

Pommac är en klassisk svensk läsk som många känner igen

Många kan peka ut Pommac i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Du behöver inte köpa Pommac i vanliga butiker.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Tillverkare är som vanligt Aromhuset.

Välj mellan flera smaker som Pommac och Champis. Välj fritt. Blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Öka och minska mängden kolsyra.

Aromhuset får klart bäst resultat på sina läskkoncentrat. De har levererat i 30 år. En prispressad marknad stänger ute andra aktörer som Sodastream och AGA.

Vikingsoda gjorde en kupp. De började sälja kvalitetskoncentrat i nivå med Aromhuset. När försäljningen etablerats bytte de till billiga råvaror och sötningsmedel.

Aromhusets läskkoncentrat innehåller mycket mindre socker. Du blandar 1 + 7 delar. Du behöver inte många droppar koncentrat.

Koncentrat med smak

Den som börjar göra bubbelvatten med smak inser att det här är mycket godare än många av de läskedrycker som säljs i butiken. Det blir mindre socker men samtidigt mer smak. Det kan vara så att det är nyttigare att göra egen läsk. Detta oavsett smak.

Aromhuset har tagit detta ett steg längre i sina vanliga (ej sockerfria) läskkoncentrat. Sockret reduceras först med 80 %. Därefter har man tillsatt vattenlösliga kost-fibrer för att motverka det socker som finns kvar.

Det resulterar i mer smak och mindre socker. För frukten innehåller kost-fibrer.

När du har en läskmaskin som till exempel en Sodastream så får du många val. Då kan du göra klassiska smaker som Pommac hemma. Det kan vara roligt att prova.

Sverige har varit ett föregångsland inom läsk. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Sockerdricka skapas av päron och citron. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

Champis och Pommac är de närmaste konkurrenterna idag. Båda är fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda utan lime och citron är ingen fruktsoda Frågan är om inte Pripps hade den bästa smaken? Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är lika svenskt som regn på midsommar. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Men Cuba Cola slog ut Coca Cola i blindtester.

Grape Tonic är typiskt svensk, god som både läsk och drinkmixer. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har varit bäst.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Sprid ordet om blindtest och bjud in dem som vill vara med. Sätt på en lång mössa som går ned över ansiktet. Du bjuder sedan på tre olika sorters dricka. Säg varumärket.

Det blir roligast om det rör sig om snarlika smaker som tutti frutti och Champis. Låt alla smaka. Sedan får testpersonerna svara.

När alla svarat kan du visa facit. Du kan räkna med att det kommer att bli rätt på Pommac men att Champis och tuttifruttismaken lätt kan förväxlas. Du kan göra det till en tävling. champis läsk Du kan ha en flaska läsk som förstapris.

Du kan bjuda på Pommac eller Champis hur som. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!