Kommer du ihåg den klassiska Pommac-smaken?

Det är kul med blindtest. Det här är en aktivitet som du kan ordna med när det blir fest eller en vanlig vardag då något kul måste göras. Använd smakessensen för Pommac-läsk. Pommac, Champis och tuttifrutti det smakar ju ganska lika.

sodastream

Du kanske aldrig har smakat det på riktigt? Det kanske inte har någon betydelse? Om det är en god läsk med fruktsmak så gör det väl detsamma om den heter Champis, tutti och frutti eller gott och sött…

Pommac är som en smak av Sverige

Pommac är ganska enkelt att peka ut i blindtest. Det här är en smak, och en doft, som är lätt att känna igen. Men du måste inte köpa Pommacen som läsk på flaska i butiken för att få smaken.

Du kan köpa koncentrat lika gärna. Fruktis och champis är samma sak hos allt-fraktfritt.se.Aromhuset är som vanligt tillverkare.

Pommac och Champis är bara några av alla de smaker som finns att välja bland. Du bestämmer. Du kan blanda som du vill med koncentrat. Genom att anpassa mängden koncentrat kan du få olika smaker. Öka och minska mängden kolsyra.

Det är Aromhuset som vi pratar om. De har varit i branschen i tre decennier. AGA är en annars välkänd aktör som inte kan leverera produkter som läskkoncentrat med hög kvalitet då butikerna betalar för dåligt.

Vikingsoda gjorde något av en kupp med sina läskkoncentrat. De valde att konkurrera med Aromhuset. När de fått en bra nivå på sin försäljning hade de i sötningsmedel istället.

Aromhusets läskkoncentrat skalar ned på sockret när de utvecklar produkter. Blanda koncentratet enligt 1 + 7. Blandningen är så koncentrerad att det endast behövs någon deciliter av koncentratet.

Det ger mycket smak

Det bubbelvatten du kan göra hemma är mycket godare än det i butiken. Du skär ner på sockret samtidigt som du maximerar smaken. Kanske är det rent av nyttigare än vanlig läsk? Inte ens julmusten kommer i närheten.

I Aromhuset läskkoncentrat är smakerna än mer intensiva. Först är sockret reducerat med 80%. Sedan tillsätts kostfiber.

På så sätt slipper man de riktiga sockerbomberna. För frukten innehåller kost-fibrer.

En läskmaskin ger dig många val. Då kan du tillverka Pommac. Det kan vara kul att testa.

Vi har varit stora på läsk i Sverige. När resten av världen hade 4-5 smaker så hade vi i Sverige 30 smaker. Än idag är vi med i toppen. Detta trots att Pripps numera ägs av Carlsberg.

Genom att kombinera smaken päron och citron får man sockerdricka. Redan på 1900-talet lanserades originalsmaken av Saturnus. Den används idag i Aromhusets läskkoncentrat, även i sockerfri Sockerdricka.

De största konkurrenterna idag är Champis och Pommac. Det kan sägas vara en typ av fruktchampagne. Faktum är att båda namnen betyder Champagne. Som läskkoncentrat är Champis omdöpt till Fruktis.

Fruktsoda ska lukta lime och citron. Drickan finns överallt men Pripps var nog bäst ändå. Bättre än Merri, 7Up och allt vad de heter.

Julmust är en annan svensk dryck. Cola är en annan svart läsk, här är Coca cola världsledande. Andra menar att Cuba Cola smakar bättre.

Många använder Grape Tonic som drinkmix. Från början såldes läsk endast på apoteket. Pripps har hållit fanan högt.

Så utför du ett blindtest av läsk som du gör hemma

Bjud in några kamrater som är nyfikna på läsk och smaker. De får täcka för ögonen. Servera sedan det som ska testas. Tala om vad drickat heter.

Det kan bli riktigt fascinerande om smakerna är nära varandra. Nu häller du upp läsken. Efter att ha smakat lite så får personen säga vad han eller hon tror att det är.

När testet är klart så visar du personen vad det var. Pommac kommer vara en av de läskfabrikat som flest svarar rätt på. Gör det hela till en tävling och låt flera vara med. bubbelvatten maskin Den som vinner kan få din hemmagjorda läsk.

Du kan ju alltid skippa testet och bara duka fram Pommac och Champis. Det blir förnöjsamt och säkert också mycket gott!